Skip to main content

SHAUN studio build Bima Microlibrary Park using recycled 2000 ice cream plastic bucket

Get updates direct: Subscribe via email
Tinuku ~ Bima Microlibrary Park constructed from recycled 2,000 ice cream plastic bucket as building small box in Indonesia. SHAU Architecture & Urbanism studio in Bandung assemble bucket using binary code to embed secret message on fa├žade.

Building 160 square meters was built in three months with total cost around US$19,000, the architectural concept by freeing up downstairs area for citizens activities, while room on second floor for library and staircase connecting two rooms.

Tinuku SHAUN studio build Bima Microlibrary Park using recycled 2000 ice cream plastic bucket

Tinuku.com SHAUN studio build Bima Microlibrary Park using recycled 2000 ice cream plastic bucket

Bima Microlibrary (Miclib) located near airport in Bandung city is small square in middle-class residential neighborhoods and villages where people live on less affluent. Parks is first prototype of planned series small libraries in different locations throughout Indonesia.

"Construction this library may actually be faster, but collecting recycling in 2000 ice cream bucket is not easy and takes long time. So longer time," said Daliana Suryawinata, designers SHAU studio.

www.Tinuku.com SHAUN studio build Bima Microlibrary Park using recycled 2000 ice cream plastic bucket

Tinuku SHAUN studio build Bima Microlibrary Park using recycled 2000 ice cream plastic bucket

Tinuku.com SHAUN studio build Bima Microlibrary Park using recycled 2000 ice cream plastic bucket

Interest in books and reading declined in recent years, illiteracy and dropout rates remain high in Indonesia. Buildings are part of consciousness to revive interest in book by offering special place to read and learn, availability of books, other media and courses.

Microlibrary add identity and is source of pride for everyone in neighborhood. Activities and teachings currently supported and organized by the Indonesian Diaspora Foundation with the main goal is give local people to manage content and maintenance independently.

A small box with stage was built through simple steel structure made of I-beams and concrete for floors and roofs plus wide staircase. Building design in tropical climate to create pleasant room without air conditioning.

Facade material available in low cost environment to let sunlight enter interior shade and allow cross ventilation. Walls made of plastic ice cream bucket arrangement to show positive image and more stable when cutting bottom open for cross ventilation.

www.Tinuku.com SHAUN studio build Bima Microlibrary Park using recycled 2000 ice cream plastic bucket

Tinuku SHAUN studio build Bima Microlibrary Park using recycled 2000 ice cream plastic bucket

Architects must set 2000 ice cream bucket and interpreted as zero (open) and one (closed), so it give a message through facade in form binary code. The facade also gives added meaning to deploy direct sunlight and act as natural light.

Bucket placed between vertical ribs steel from floor to roof and inclined outwards to repel rainwater. Installation 2000 buckets and make supplies more than half time spent. But local artisans making cutting tools fast, crisp lines and neat.

Tinuku.com SHAUN studio build Bima Microlibrary Park using recycled 2000 ice cream plastic bucket

www.Tinuku.com SHAUN studio build Bima Microlibrary Park using recycled 2000 ice cream plastic bucket

Studio uses variety of materials used to indicate secondhand goods have added value if used creatively. Idea for libraries construction are not adopted from any buildings.

"This idea is very unique, the first in the world, composed recycled 2000 bucket of ice cream," said Daliana.

Facilities in Miclib include collection of general knowledge books, children's books, traditional toys, props and as well as various activities such as knowledge sharing, story telling, English Club and Joy of Reading.

Tinuku SHAUN studio build Bima Microlibrary Park using recycled 2000 ice cream plastic bucket

Architects: SHAU Bandung
Location: Jl. Bima, Kota Bandung, Jawa Barat, Indonesia
Team: Florian Heinzelmann, Daliana Suryawinata, Yogi Ferdinand with Rizki Supratman, Roland Tejo Prayitno, Aditya Kusuma, Octavia Tunggal, Timmy Haryanto, Telesilla Bristogianni, Margaret Jo
Area: 160.0 sqm
Contractor: Yogi Pribadi, Pramesti Sudjati
Signage graphic design: Nusae
Supported by: Dompet Dhuafa, Urbane Community, Indonesian Diaspora Foundation

Comments

Popular posts

Denso, Ericsson, Intel, NTT DoCoMo and Toyota build big data

Alibaba's profit doubled for second quarter this year

Gesits electric motorcycle setup 100,000 units in 2018

China established first cyber-court in Hangzhou

Future Mobility setup electric cars hit global markets 2019